Magas vérnyomás kezelése

Magas vérnyomás kezelése

Hogyan kezelik az artériás hipertóniát?

Hogyan kezelik az artériás hipertóniátAz artériás hipertónia kezelésének célja a nyomásértékek csökkentése, valamint a kardiovaszkuláris betegségekkel való megbetegedés kockázata. A nyomáscsökkentést fokozatosan kell elérni annak érdekében, hogy megakadályozzuk azt a gyengeséget, hogy az első napokban a nyomáscsökkenés a szervek (agy, szív, vesék stb.)).

A nyomáscsökkentés megfelelő higiénikus-étrendi intézkedésekkel és gyógyszeres kezeléssel érhető el.

A higiéniai-táplálkozási intézkedések biztosítják:

  • fokozott fizikai aktivitás (gyaloglás, kerékpározás, tornaterem)
  • a testtömeg csökkentése megfelelő alacsony kalóriatartalmú étrend mellett elhízás esetén
  • a sófogyasztás csökkentése étellel.

Ezek az intézkedések csökkentik a néhány milliméter higany nyomását, állandó elkötelezettséget és erős egyéni motivációt igényelnek. A cigányság elkötelezettség, meg kell jegyezni, hogy elfogadjuk ezeket a higiénikus-diétás intézkedések is előnyös, hosszú távú hatása egyéb kockázati tényezők gyakran társul hipertónia, mint például az elhízás, hypercholesterinaemia, illetve a cukorbetegség. Ezért csökkentik a beteg általános kardiovaszkuláris kockázatát, lehetővé teszik a gyógyszerek visszafogottabb alkalmazását is. Ezen okok miatt ezek a nem farmakológiai intézkedések akkor is, ha az orvos szükségesnek tartja a farmakológiai terápiával való beavatkozást a vérnyomás szabályozására.

Milyen gyógyszerek csökkentik a vérnyomást?

Milyen gyógyszerek csökkentik a vérnyomástA vérnyomáscsökkentő gyógyszerek nagyon sokak, jól ismert és változatos mechanizmusokon keresztül hatnak. A legfontosabb kategóriák a vizelethajtók, – blokkolók, a renin – angiotenzin rendszer, a hormonális mechanizmussal, amely szabályozza a vérnyomást (ACE-gátlók, – gátlók az AT1 receptor, az angiotenzin-II.), a kalcium-csatorna blokkolók, amely blokkolja a bejegyzés a kalcium izomba sejtek arteriolák, valamint csökkenti a túlzott arteriolar szűkület, béta-blokkolók, a alfabloccanti a antiadrenergici központi, amelyek csökkentik a különböző szinteken a válasz, így javítja a vérkeringést a ingerek a szimpatikus idegrendszer. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek általában hatékonyak és jól tolerálhatóak.

Melyik gyógyszer a leghatékonyabb?

Melyik gyógyszer a leghatékonyabbMeg kell mondani, hogy nem mindig egyetlen gyógyszer elegendő a jó vérnyomás-szabályozás eléréséhez, és gyakran kombinációs terápiára van szükség, amely két vagy több gyógyszer szedését foglalja magában. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek egyes kombinációi már jelen vannak a kereskedelmi készítményben, másokat több tabletta kombinációjával kell megvalósítani.

A terápiás program általában egy gyógyszerrel kezdődik, amely nem kielégítő válasz esetén néhány hét múlva kombinálódik egy másik, majd egy másik gyógyszerrel, amíg az optimális vérnyomás-szabályozás nem érhető el. Mellékhatások esetén megváltoztatja a vérnyomáscsökkentő típust.

Hangsúlyozni kell, hogy a mellékhatások közül sok csak egy kategóriára jellemző (a bokák kipirulása és duzzanata kalciumcsatorna-blokkolókkal, köhögés ACE-gátlókkal…). Az ilyen mellékhatások nem gyakoriak, nem veszélyesek, de orvoshoz kell fordulni, hogy megfelelően megváltoztassák a terápiát, és jobban tolerálható gyógyszereket válasszanak. Emlékeztetni kell azonban arra, hogy egy kis gyengeség a szabály az ellátás első napjaiban, másodlagos a nyomás csökkentésében, szinte mindig gyorsan eltűnik.

A kezdeti vérnyomáscsökkentő gyógyszer kiválasztása az orvos tapasztalatától, a beteg jelenlegi és korábbi betegségeitől függ. Számos klinikai állapot esetén a kezelés megkezdéséhez a gyógyszerek bizonyos kategóriái ajánlottak (diuretikumok és renin-angiotenzin rendszer blokkolók szívelégtelenségben, ACE-gátlók és angiotenzin II receptor blokkolók diabetesben stb.).). Az a nagyon gyakori igény, hogy az atihipertóniás gyógyszerek több kategóriájának kombinációit alkalmazzák, az ajánlás erejét kevésbé sürgetővé teszi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*